Z rynku FMCG

  • W ramach akcji ekologicznej „Naturze się należy” Delikatesy Centrum oraz marka piwa Kasztelan zachęcają konsumentów do dbałości o środowisko naturalne poprzez wspieranie recyclingu opakowań szklanych i odnoszenie szklanych butelek zwrotnych do sklepów. Czytaj więcej »

  • Ranking internetowych sklepów spożywczych przygotowany przez portal TotalMoney.pl jednoznacznie wyłonił laureata. Pierwsze miejsce wśród największych supermarketów online zajęło Frisco.pl, w którym za koszyk 35 najpopularniejszych produktów zapłacimy od 23 do 80 zł mniej niż w innych sklepach. W ogólnej ocenie zestawienia uwzględniono 3 główne czynniki: całkowity koszt... Czytaj więcej »

  • Odkrycie Roku to wyróżnienie przyznawane w ogólnopolskim projekcie konsumenckim Laur Konsumenta\Klienta. Godło to nadawane jest produktom wyróżniającym się innowacyjnością, które pomimo krótkiego funkcjonowania na rynku potrafią wzbudzić zaufanie konsumentów. Oceny innowacyjności, perspektywy odbioru przez rynek oraz prognozowanej dynamiki wzrostu popularności dokonuje Komisja... Czytaj więcej »

  • Zdaniem dietetyków Polacy niezwykle cenią sobie smaki z dzieciństwa i ze wzruszeniem wspominają wspólne przygotowywanie posiłków z mamą czy babcią, dlatego teraz coraz więcej osób chętnie powraca do tej tradycji. Specjaliści do spraw żywienia chwalą ten trend. Mimo pośpiechu i nawału różnych obowiązków warto bowiem znaleźć czas na to, by całą rodziną spotykać się w... Czytaj więcej »

  • Udany rebranding marki Gosia

    Poniedziałek, 01 sierpnia 2016

    W tym roku mijają 3 lata od rebrandingu marki Gosia. Nadszedł czas na podsumowanie metamorfozy, która w komunikacji marki zmieniła jedno – wszystko. Czytaj więcej »

  • Pokemony pójdą w odstawkę! 26 lipca ruszyła internetowa gra „Kurs na Hel”. To klasyczna 8-bitowa zręcznościówka. Czytaj więcej »

  • Sokołów S.A. po raz kolejny był partnerem Marcin Gortat Camp – cyklu wyjątkowych spotkań polskiej gwiazdy NBA z dziećmi. W tym roku odbyła się IX już edycja tego projektu, którego ideą jest promowanie aktywności fizycznej wśród młodego pokolenia. Czytaj więcej »

  • Odżywianie to coś więcej niż zwykła potrzeba fizjologiczna organizmu. By mieć więcej energii, żyć zdrowiej oraz przygotować swoje ciało do realizacji zadań, które spadają na nas każdego dnia, pamiętać musimy o odpowiedniej diecie. Garść porad dotyczących zdrowego odżywiania zdradza znana dietetyczka oraz pasjonatka zdrowej i smacznej kuchni - Aneta Łańcuchowska, będąca... Czytaj więcej »

  • Ryby i owoce morza stanowią główne źródło białka dla blisko połowy populacji, a ich konsumpcja dynamicznie rośnie. Zasoby wodne nie są jednak w najlepszej sytuacji, wszystko przez niewłaściwe połowy. 90 proc. zasobów jest przeławianych, nadmiernie eksploatowanych lub zagrożonych wyginięciem. Grozi to nie tylko katastrofami ekologicznymi, lecz także problemem z dostępem do ryb... Czytaj więcej »

  • W dniach 22 – 24 lipca 2016 w Poznaniu odbyła się jedna z największych imprez triathlonowych w Europie – Enea Challenge, w ramach której rozegrano Mistrzostwa Europy na długim dystansie. Oficjalną wodą triathlonowych zmagań została Cisowianka - naturalna woda mineralna, której skład pozwoli ugasić pragnienie nawet podczas bardzo dużego wysiłku fizycznego. Zawodnicy na każdym... Czytaj więcej »

  • 3 tony zebranych odpadów, 170 przeszkolonych sprzedawców piwa, 6 tys. zł dla lokalnej społeczności, 35 tys. rozważnych kierowców – tegoroczna edycja Przystanku Woodstock pod wieloma względami okazała się rekordowa dzięki odpowiedzialnej postawie uczestników. Do tego, by bawić się z głową, przez trzy dni festiwalu zachęcał jego sponsor, Leszek Chmielewski. Czytaj więcej »

  • Inwestorzy coraz chętniej dywersyfikują swoje portfele inwestycjami w alkohole, najczęściej whisky i wino. Ryzyko jest niższe niż w przypadku tradycyjnych inwestycji, a stopa zwrotu wyższa. W latach 2001–2015 średnio wynosiła ona ok. 2 proc. kwartalnie. Eksperci podkreślają jednak, że to długoterminowe instrumenty. Poza tym trzeba liczyć się z dodatkowymi kosztami, m.in. za... Czytaj więcej »

  • Z badania „Style śniadaniowe wśród Polek” przeprowadzonego na polskim rynku na zlecenie California Prune Board wynika, że blisko 50 proc. respondentek jest pozytywnie nastawiona do tego, aby włączyć śliwki kalifornijskie do swojego śniadaniowego menu. Taki wynik powinien ucieszyć sprzedawców tych suszonych owoców. Czytaj więcej »

  • II Festiwal Stolica Języka Polskiego, który rozpocznie się 31 lipca w Szczebrzeszynie, będzie z pewnością wielkim świętem dla fanów literatury. Podczas festiwalu idealną propozycję dla siebie znajdą również miłośnicy dobrych kulinariów – zadba o nich jeden z mecenasów Festiwalu - firma Sokołów S.A., która zaprasza na festiwalowe „Gotowanie z literaturą”. Czytaj więcej »

  • Rynek lodów w Polsce staje się coraz ciekawszy i bardziej zróżnicowany. Producenci śmielej niż w ubiegłych sezonach prześcigają się we wprowadzaniu do sprzedaży nowości. Czytaj więcej »

  • Sieć supermarketów Mila coraz mocniej zaznacza swoją obecność na Polskim rynku. W te wakacje sieć może pochwalić się dwoma wyjątkowymi osiągnięciami. W czerwcu na festiwalu w Cannes za kampanię „Ryba na żywo” zrealizowaną dla sieci przez agencję Young and Rubican otrzymali wyróżnienie w kategorii DESIGN. Z kolei w lipcu sieć Mila otrzymała prestiżowy Certyfikat JAKOŚĆ... Czytaj więcej »

  • Ponad 130 produktów z oferty 63 firm ocenili specjaliści z branży spożywczej podczas XXI atestacji żywności zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. O zdobycie godła jakości starali się producenci niemal z całej Polski. Audyt miał miejsce 27 lipca br. w Czeladzi. Czytaj więcej »

  • Z olejem rzepakowym dookoła świata

    Czwartek, 28 lipca 2016

    Badania przeprowadzone na koniec poprzedniej edycji naszej kampanii wykazały, że Polacy kochają olej rzepakowy. Czytaj więcej »

  • Krakowski deweloper powierzchni magazynowych, działający także w Zagłębiu oraz Trójmieście, zamierza w tym roku wybudować 70 tys. mkw. powierzchni magazynowej i osiągnąć łącznie pułap 200 tys. mkw. Firma 7R Logistic chce umacniać swoją pozycję na rynkach krakowskim i trójmiejskim, a także na Górnym Śląsku oraz w nieco mniejszych miastach wojewódzkich, takich jak Bydgoszcz... Czytaj więcej »

  • Zagraj w Lotto w sklepach Carrefour

    Środa, 27 lipca 2016

    Carrefour Polska jako jedyna sieć hiper- i supermarketów wprowadziła usługę umożliwiającą klientom zakup zakładów Lotto bezpośrednio przy kasach. Usługa to obejmuje obecnie ponad 20 sklepów tej sieci, a ich liczba systematycznie rośnie. Do końca roku usługa „Lotto przy kasach” dostępna będzie we wszystkich hiper- i supermarketach w Polsce. Czytaj więcej »

  • Minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel podjął decyzję o przygotowaniu „Programu odbudowy i zrównoważonego rozwoju owczarstwa”. Czytaj więcej »

  • Jabłka, mleko, drób i marchew - to produkty, którymi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Agencją Rynku Rolnego wita pielgrzymów z całego świata. Posmakować ich można w Pawilonie Polskim pod Wawelem w ramach kampanii „Poland tastes good”. Czytaj więcej »

  • ROTR Spółdzielnia Mleczarska, pomimo prawie stuletniej tradycji, ciągle podąża ku nowoczesności – tym razem w dziedzinie sprzedaży swoich produktów przez internet. Czytaj więcej »

  • Mokate, jako producent kaw i przekąsek Caffetteria Mokate oraz herbat LOYD, jest jedyną firmą, której produkty serwowane będą w tzw. „Strefach pielgrzyma” na Światowych Dniach Młodzieży w Krakowie. Czytaj więcej »

  • Filtry przeciwsłoneczne powinny być dobierane do konkretnego fototypu skóry. Przed zastosowaniem kremu czy balsamu ochronnego warto więc sprawdzić swoją wrażliwość na promieniowanie UV i wykonać badanie poziomu melaniny. Jest ono bezbolesne i daje odpowiedź na wiele pytań, m.in. jaki filtr zastosować na początku opalania, kiedy go obniżyć i jak długo można przebywać na... Czytaj więcej »

  • Moda na włoskie prosecco czy hiszpańską cavę dotarła do nas z krajów śródziemnomorskich. Polacy pokochali ich smak, owocową nutę oraz uniwersalny charakter. Wina te dobrze komponują się z różnorodnymi daniami, doskonale sprawdzają jako aperitif, dodatek do przystawek czy deserów. W prognozach rynkowych na najbliższe lata wina musujące uznawane są za najszybciej rozwijającą... Czytaj więcej »

  • Carrefour Polska wprowadza nowy produkt z gamy „Jakość z Natury Carrefour” – pomidory malinowe, pochodzące z tradycyjnej uprawy w ziemi, opartej na naturalnych metodach pielęgnacji i ochrony roślin. Rozszerzenie asortymentu „Jakość z Natury” jest efektem współpracy Carrefour Polska z nowym, lokalnym dostawcą z Mazowsza, a także wieloletniej i bliskiej relacji z branżą... Czytaj więcej »

  • Zostań artystą smaku!

    Poniedziałek, 25 lipca 2016

    Co to jest carving? Czy można gotować w ciekłym azocie? Czy lody o smaku kiszonych ogórków są smaczne? Tego i znacznie więcej dowiesz się studiując Gastronomię w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach, pierwszej niepublicznej uczelni, która uruchomiła taki kierunek w Polsce Czytaj więcej »

  • Pasztety z Łukowa podróżują po Polsce

    Poniedziałek, 25 lipca 2016

    Wakacje, ładna pogoda to idealne połączenie skłaniające człowieka do zaplanowania ciekawej wycieczki. Czytaj więcej »

  • Chrupnij Snacka

    Poniedziałek, 25 lipca 2016

    Polacy uwielbiają przekąski. Fakt ten jasno potwierdzają liczne badania. Aż 72% rodaków sięga między posiłkami po słodycze, chrupki oraz chipsy. Niemal co piąta osoba robi to codziennie, a ok. 29% – kilka razy w tygodniu. Dietetycy przestrzegają przed częstym podjadaniem oraz apelują o zwracanie uwagi na skład produktów. Kompromisowym rozwiązaniem tej sytuacji będzie wybór... Czytaj więcej »

więcej artykułów